Westerse aanpak van radicalisering is gedoemd te mislukken

Psycho-analist en terrorismedeskundige David Kenning heeft vandaag in een artikel van het NRC Handelsblad aangegeven dat de huidige Nederlandse aanpak van radicalisering gedoemd is te mislukken en juist radicalisering kan bevorderen. Dhr. Kenning is een belangrijke adviseur voor de gemeente Amsterdam mbt Syrië-gangers en stelt dat er een beter onderscheid moet worden gemaakt tussen moslims en radicale moslims. Het is onterecht om te denken dat een strijd tegen radicale moslims zoals Al Qaeda en de IS ook een strijd is tegen alle moslims. Dhr. Kenning geeft aan dat het onterecht is om moslims te vragen verantwoording af te leggen voor de actie van radicale moslims. Dhr. Kenning benadrukt hierbij een belangrijk tendens in de westerse samenleving waarbij niet-moslims aan moslim vragen om afstand te nemen van de acties van radicale moslims of de acties van de radicale moslims af te keuren. Moslims worstelen al langer met deze druk van de westerse samenleving, omdat zij vanzelfsprekend de acties van radicale moslim afkeuren. Maar zij voelen zich door deze druk aangesproken en door de westerse maatschappij ingedeeld tot de groep met de radicale moslims. Volgens dhr. Kenning heeft jihadistische ideologie weinig te maken met de islam. “De jihadistische ideologie is zwak. Ga maar na: 99,99% van de anderhalf miljard moslims is immuun voor de ideologie van de IS.” Het is opvallend dat 90% van de jihadisten jonger dan 24 jaar is en dat er veel bekeerlingen bij de jihadisten zijn. Dit is op zich niet zo vreemd doordat bekeerlingen zich verdiepen in de islam en zodoende sneller in aanraking kunnen komen met radicale moslims. Moslims die hun relgie meekrijgen van hun ouders zijn vaker minder geneigd om zich te verdiepen in hun religie. Een groot deel van deze groep heeft de koran nooit helemaal gelezen.

Uit onderzoek van de landelijke politie is gebleken dat 60% van de Syrië-gangers kampen met psychologische problemen. Dit komt overeen met het beeld dat stopextremisme heeft van Syrië-gangers en radicale moslims. Personen die radicaliseren zijn vaak eenlingen en zoeken een identiteit. Deze personen creëren door hun isolement verdere psychologische problemen met anti-sociale gedragsproblemen. Stopextremisme benadrukt al een geruime tijd dat er een sterke focus moet liggen op preventie bij jongeren. Het onderzoek en ideeen van dhr. Kenning komen overeen met het beeld dat stopextremisme heeft van de huidige problematiek en mogelijke oplossingen.

Dhr. Kenning geeft aan dat het veel belangrijker is meer inzicht te krijgen in de psychologie en het gedrag van een jihadist dan een sterke focus op radicale islam. Het is belangrijk om moslims duidelijk te maken dat zij niet worden ingedeeld in dezelfde groep als de radicale moslims en dat er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt. Moslims zouden ook niet door de westerse wereld moeten worden opgeroepen om afstand te nemen van radicale moslims.

Dhr. Kenning geeft verder aan dat het doel van de terroristen is bereikt omdat de terroristen angst willen zaaien en dat doel lijkt bereikt. De westerse wereld leeft in angst om terroristische aanslagen en profileert de islamitische samenleving in de westerse wereld. Door de profilering zullen jonge moslims in de westerse wereld zich gediscrimineerd voelen waardoor de kans op radicalisering toeneemt.

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/21/terrorismedeskundige-westerse-aanpak-radicalisering-gedoemd-te-mislukken/

Posted in Uncategorized.